~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~tak jumpa kerana tak mencari~tak rasa kerana tak menghayati~

Thursday, May 10, 2012

Long Distance Relationship

Apabila waktu senggang, tiada waktu mengajar, biasanya saya akan duduk di meja guru, membuat kerja2 dokumentasi atau menyiapkan buku Rekod Mengajar Harian. Waktu itu, ramai guru-guru menggunakan masa sebaik-baiknya berbual-bual, ada yang berniaga. Saya agak jarang berbual, kerana keliling saya ramai guru perempuan ( umur mereka lingkungan 35-47). Bukan apa, topic yang dibincangkan biasanya saya tak boleh ‘masuk’. Pinggan mangkukla, baju kurung, pasal tudung..Sambil-sambil buat kerja sambil jadi halwa telinga, kadang-kadangje mencelah. Agak-agak ada unsur fitnah mengumpat saya pakai hearphone dengar lagu.
Tapi topic perbualan tadi,(diorg berbual sama diorg) buatkan saya tersenyum. Sorang akakni, mengimbau kenangan baru berkahwin. Dan die pula kena posting di sabah, suaminya di semenanjung. Punya la nak mengajar tu asyik pikir suami je. Tiap-tiap hari mesti call. Dalam sedar tak sedar bil talipon mencecah rm3 ribu, saya ulangi rm3 ribuu..perghh..dasat. Begitulah hebatnya kerinduan mereka. Ceewahh..alkisahnya, akaktu terpaksa pi celcom buat perjanjian untuk bayar bulanan rm300 tiap2 bulan. Siap die cakap kt suami die lagi, “tu la kan abg, kalo x kita dah boleh beli peti sejuk besar dah kan dengan duit tu”..hehe ..bukannya menyesal, Cuma saje mengusik suami isteri.
Sorang lagi akakni cerita, suami dia pulak yang kena posting jauh, di pedalaman Sarawak, saya tak ingat nama tempat dia. Dia cakap untunglah dapat call, die suami die dulu tiada coverage. Tak boleh nak sms, tak boleh nak call…so tiap2 hari dok me’nongok’ je tanpa khabar berita dari suami, suami balik pun sebulan sekali, kadang-kadang dua bulan sekali.. Tambahan cite lagi sorang guruni bercerita, mengiayakan akak yang sebelum tadi. Dia katakana kalo duk jauh ngan suami memang rasa tak kena, ada sekali suami g kursus seminggu, anak semput, nak drive pun tak reti, saudara mara duk jauh, kredit abes, mase mula-mula kahwin tipon kt umah pun takda. Seb baik ada jiran. Tu pun dah pikir banyak kali pasal jiran orang bujang. Hurmmm..
Tengah dok2 curi dengar, sorang akakni sapa. “ Apis lak camne? Tak risau ke isteri duk jauh? “ . Saya cakap, risau tu mesti la ada, tapi doa la Allah jaga dia. Jawapan pendek, yang bagi saya amat mendalam. Kami duduk tidak la jauh seperti mereka, tapi kami ada hati dan rasa rindu juga. Call pun lom sampai rm3 ribu lagi, semalam baru call, prepaid abes, adela dalam rm5..Alhamdulillah Allah bagi kami kekuatan untuk meneruskan hidup dan perjuangan. Patut rasa bersyukur kerana kami masih boleh berjumpa tiap2 minggu, masih boleh call tiap2 hari. Moga Allah kuatkan rasa cinta kami, jadi suami dan isteri mithali, anak yang soleh dan solehah, dikurniakan zuriat yang barakah. Tiap-tiap hari CINTA, insyaallah..

No comments:

Post a Comment